Menjava posteljnine – Kako pogosto in zakaj?
Petek, 11. Januar, 2019
Menjava posteljnine – Kako pogosto in zakaj?

V postelji preživimo približno tretjino življenja, zato je pomembno, da poskrbimo, da spimo v dovolj čisti postelji, ki ni nevarna za naše zdravje. 

Zakaj menjati posteljnino?

Vsak človek, ne glede na njegove higienske navade, v svoji postelji pusti odmrlo kožo, lase in telesne izločke. To je povsem normalno, saj se med spanjem potimo ter drgnemo ob rjuho in vzglavnik, kar naše telo zapusti v postelji, pa je odlično gojišče za pršice, posteljne stenice, bolhe in ostale parazite. Vsi ti mikroorganizmi v naši postelji so lahko tudi krivec za prehlad ali poslabšano stanje alergije. Zato je pomembno, da posteljnino menjavamo dovolj redno.

Kako pogosto je dobro menjati posteljnino, če …

… uporabljate posteljo le za spanje?

Za odrasle, ki redno skrbijo za svojo higieno, torej se pogosto prhajo, nosijo čisto pižamo in posteljo uporabljajo le za spanje, je dobro, če posteljnino zamenjajo vsaj enkrat na teden. S tem boste odstranili odmrle kožne celice ter bakterijam in pršicam onemogočili razvoj.

… posteljo uporabljate še za druge aktivnosti?

Nekateri ljudje pa postelje ne uporabljajo le za spanje, temveč tudi kot jedilnico, pisarno, kino ali celo telovadnico. V tem primeru se v posteljnini nabira še več bakterij in zajedavcev. Zato je v tem primeru posteljnino pametno zamenjati ali pa vsaj dobro otresti in prezračiti vsak drugi dan, še posebej, če imate težave z alergijami.

Kako lahko stara posteljnina škodi zdravju?

Vsi, ki ste še posebej občutljivi na pršice, lahko simptome, kot so curek iz nosa, kašelj, nadražena koža itd., ublažite tako, da prevleko od vzglavnika zamenjate vsako noč, rjuhe pa dvakrat na teden. Enako se priporoča v primeru bolezni, kot je gripa ali drugo virusno obolenje. Tudi v primeru pretiranega potenja bi bilo potrebno rjuho zamenjati vsak večer.  Stara posteljnina najbolj škodi dihalom, če pa imate astmo ali določene alergije, pa je redna menjava posteljnine še tako bolj pomembna. Tudi v primeru, da nimate alergije, jo lahko po zaslugi nerednega menjavanja posteljnine dobite, saj pršice in ostali organizmi konstantno dražijo vaše dihalne poti.

Kako oprati posteljnino?

Posteljnino je potrebno oprati pri 60 stopinjah Celzija, torej na višjih temperaturah, po pranju pa jo je dobro tudi zlikati, da se uničijo vsi mikroorganizmi. Občasno jo je dobro še prekuhati, vendar je to priporočeno predvsem v primeru težjih bolezni.

Kaj pa vzglavniki in odeje?

Čiščenje potrebujejo tudi vzglavniki in odeje. Vzglavnike je potrebno oprati vsaj na pol leta, pri čemer je priporočeno upoštevati navodila za pranje. Pregrinjala in prešite odeje lahko operemo enkrat mesečno, po pranju pa jih je treba dodobra osušiti preden jih vrnemo na posteljo. V izogib nabiranja tujkov na postelji lahko uporabite posteljno pokrivalo, ki ga pred spanjem odstranite, vsako jutro pa znova namestite na posteljo.

Kdaj je čas za novi vzglavnik in odejo?

Če dobro skrbite za svoj vzglavnik, torej ga redno perete, zračite, rahljate in je brez madežev, ga lahko obdržite približno pet let. Po tem pa ga je že smiselno zamenjati. Zbito polnilo namreč več ne zagotavlja zdrave opore telesu, hkrati pa se v njem razvijajo alergeni mikroorganizmi.

Če se tudi vam zdi, da je že skrajni čas, da si priskrbite nov vzglavnik, odejo ali posteljnino, imamo v Klubu Staninvest nekaj kvalitetnih izdelkov po ugodnih cenah. Registrirajte se in preverite.

 

Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani